What to do in Alvor

What to do in Alvor ? Nog niet zo lang geleden had ik al een korte blog over Alvor geschreven, maar die was voornamelijk gericht op de geschiedenis van het dorp en wat het allemaal heeft meegemaakt. We weten in ieder geval dat het meer was dan een pittoresk vissersdorpje. Met deze blog ga ik me wat meer verdiepen in what to do in Alvor en omstreken. Er is genoeg te doen, of je nu houdt van het strand, het eten, de geschiedenis, de cultuur of het weer. Ik ben er zelf een paar keer geweest en heb er leuke herinneringen en foto’s aan over gehouden.

Hoe te bereiken?

Als je op vakantie gaat naar de Algarve, dan raad ik je aan om te vliegen. Vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven vlieg je rechtstreeks naar Faro. Vanuit Faro kan je per bus, huurauto of taxi naar Alvor of Portimão toe. Mocht je er iemand kennen, probeer dan te regelen dat diegene je op kan halen. Scheelt toch weer!

Vamos para a praia!

Ofterwijl, we gaan naar het strand! Praia, wat strand betekent in het Portugees, zijn plekken waar je niet aan ontkomt in de Algarve. Elk dorpje wat hier aan de kust ligt heeft minimaal één strand. Alvor heeft dus ook zo zijn eigen strand, Praia d’Alvor. Andere mooie, maar ook goed bezochte stranden vlakbij zijn Praia do Vau en Praia da Rocha. Deze beide stranden liggen vlakbij de stad Portimão, waar Alvor als dorp eigenlijk onder valt. Alle stranden zijn altijd goed bereikbaar, je kan er met de auto heen, lopend, maar ook het openbaar vervoer is hier goed te doen. Met kleine busjes rij je langs alle stranden en kan je uitstappen waar je maar wilt. In mijn eerste jaren in Alvor, lag ik bijna elke dag aan het strand (of ik lag ziek in bed). een deel van mijn familie is afkomstig uit Portugal en kennen dus veel mensen. Mede hierdoor is het altijd heel gezellig op het strand, want je bent letterlijk nooit alleen. Als je bekenden tegenkomt, dan kom je bij wijze van niet meer van ze af, maar dat maakt niet uit aangezien het er wel heel gezellig door wordt. Eén van de andere punten waar je zeker op moet letten bij deze stranden is ‘Eb en Vloed’. Dat zie je in Nederland natuurlijk ook wel, maar hier kan je het ene moment nog rustig op je handig liggen, terwijl je het volgende moment op je handdoek wegdrijft. Een tip! Bouw altijd een hoge zandmuur om je handdoek of ligplek heen, dan ben je de eerste paar minuten wel veilig, zodat je rustig je spullen kan pakken en kan verhuizen. En dan natuurlijk ook nog iets moois wat op elk strand wel te zien is. De zonsondergang!

What to to in Alvor

Eén van de vele stranden nabij Alvor.

What to to in Alvor

Zonsondergang nabij het strand van Alvor. Hier zie je ook een deel van de haven.

Vis, vis en nog eens… kip?

Je moet er wel van houden natuurlijk! Nu moet je niet gaan denken dat ze er alleen maar visrestaurants hebben, echt niet. Ze hebben er ook genoeg snackbars, hamburgers, pizzeria’s of kip piripiri restaurants. Als je ’s avonds op de boulevard loopt dan zie je het ene visrestaurant na het andere. Wat natuurlijk ook niet zo gek is, aangezien het van oorsprong een vissersdorpje is. De meeste vis is hier dan ook vers gevangen en ligt in een koude vitrine te wachten totdat je hem uitkiest om die avond als maaltijd te dienen. Het kan dan ook op verschillende manieren bereid worden, gegrild, gefrituurd, gebakken of gewoon rauw! Veel andere schaaldieren worden hier ook elke dag uitgegraven met de hand. Het is zelfs overdag al leuk om in het kleine haventje rond te lopen, aangezien ze dan druk bezig zijn met hun vangsten binnen te halen. Wat hier ook heerlijk is, dat is de kip piripiri, maar dan op de Portugese manier bereid. In Alvor hebben ze (voor zover ik weet) geen restaurants die dit serveren, maar in Portimão zitten er wel een paar. Ik kan zo 1,2,3 niet zeggen waar, maar als je er naar vraagt dan heb je ze zo gevonden. Mocht je totaal niet van vis houden of geen auto hebben om naar Portimão te gaan of gewoon iets anders willen. Dan zijn er in Alvor nog genoeg andere restaurants. Als je vanaf de boulevard de straat omhoog loopt richting het centrum dan kom je onderweg van alles tegen. Indisch, Chinees, Engels, Spaans, Italiaans, Indonesisch en nog veel meer. Genoeg keuze dus! Daarnaast is het dineren hier ook niet vreselijk duur en kan je ook altijd genieten van een lekker glas wijn of een biertje bij de maaltijd. Toch wil ik even een restaurant in het bijzonder noemen. Ristorante-Pizzeria D’Alvino. Het is gevestigd vlakbij de boulevard en de haven en heeft verschillende soorten maaltijden. Het serveert overheerlijke pizza’s of gewoon een lekker stukje vlees. Wat extra is dat je kan dineren op het dakterras, wat je een mooi uitzicht over Alvor en de haven geeft. Na het dineren kan je altijd nog een drankje doen in één van de vele cafeetjes op de boulevard of je kan het nachtleven gaan ontdekken. Ondanks dat het een klein dorp is, heeft het een aantal barretjes die het bezoeken waard zijn. Maar zoals velen weten, voor het echte feesten moet je naar Albufeira!

What to do in Alvor

De visnetten liggen klaar voor de vissers die er ’s ochtends vroeg op uit trekken.

What to do in Alvor

Op zoek naar schaaldieren.

What to do in Alvor

De Pizzeria D’Alvino. Links het straatje die naar boulevard en het haventje loopt.

What to do in Alvor

Nog even wat drinken op de boulevard met achterin het straatje omhoog richting het centrum en Pizzeria D’Alvino.

What to do in Alvor

De straat met alle barretjes die zorgen voor een bruisend nachtleven.

Cultura e história

Over de geschiedenis heb ik het natuurlijk al gehad, maar toch kaart ik het weer even aan. Dit heeft te maken met het feit dat de geschiedenis heel erg te maken heeft met hoe het dorp eruit ziet en waar de Portugezen trots op zijn. Voordat Portugal een koninkrijk werd, heersten de Grieken, de Moren en de Arabieren op het Iberische schiereiland en dit heeft zijn sporen nagelaten. Het is natuurlijk al vlak na Christus begonnen, maar vooral het kasteel (Castelo de Alvor) is een schat dat is nagelaten door de Moslims. Ondanks dat er nu nog maar weinig van over is, net als vele andere bouwwerken. Toch blijven de Moren voor veel Portugezen de voorouders die het land op de kaart hebben gezet, voor de hoge beschaving gezorgd hebben en het land een naam gaf (Al-Gharb). Ondanks dat het dorp veel tegenslagen heeft meegemaakt is het nog een een bijzondere mooie staat. En dat is mede te danken aan de Moren, maar ook aan de Portugezen zelf, want ondanks alles is het een prachtig land met zijn eigen cultuur en een enorme geschiedenis.

What to do in Alvor

De kerk van onze goddelijke redder en de Facho-toren. Twee bouwwerken waaraan de geschiedenis van Alvor terug te zien is.

What to do in Alvor

De binnenkant van de Kerk.

What to do in Alvor

Enn deel van het dorp Alvor aan de haven.

Bijna altijd zon en nog veel te doen!

De Algarve is voor veel mensen echt een zomerbestemming, terwijl het hier juist in het voorjaar (mei/juni) en het najaar (september) het lekkerste is. De temperaturen zijn dan niet al te hoog en nog gewoon lekker voor een typische Nederlander. Voor mij persoonlijk maakt het me niet uit, ik kan overal uit de voeten. Je kan hier naast op het strand liggen, ook scuba-diven, waterscooters huren en zeilen. Er is genoeg te doen als je op het strand bent. En wat is er nou niet leuker dan al deze dingen doen in het warme zonnetje? Eén tip! Smeer je wel even goed in! Je kan hier de hele dag door door genieten van de zon op het terras, op het strand, in de haven of gewoon op je eigen balkon van je huurhuisje. Wat natuurlijk ook weer prachtige beelden oplevert. Ook  kan je mooie tochten langs de kust van de Algarve maken of je gaat naar Cabo de São Vicente (Kaap Sint Vincent). Hier dacht men vroeger dat dit het einde van de wereld was en je vind deze plek door gewoon richtig het dorp Sagres te rijden. De Algarve staat daarnaast ook bekend om zijn festivals, een hele bekende is het Portimão Sardine Festival. De naam zegt het al. een festival ter ere van de sardientjes en deze worden hier dan ook op heerlijke manieren bereid. Naast sardientjes hebben ze nog veel meer. Ze verkopen lekkere hapjes, drankjes en er wordt live muziek gebracht. Helaas kan het voorkomen dat het toch een keer wat minder lekker weer is. Niet getreurd! Vanwege de lange geschiedenis van Alvor vind je hier veel museums die zich geheel wijden over de geschiedenis van Alvor en andere speciale momenten. En voor de winkeliefhebbers, ook die kunnen hier terecht. Er is een groot winkelcentrum vlakbij waar je lekker rond kan hangen en je je zeer goed kan vermaken

Nu laat ik hieronder nog wat meer foto’s zien van Alvor die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Mocht je al wel eens eerder in Alvor geweest zijn en ik ben wat vergeten? Laat het me even weten, zo niet? Dan hoop ik dat ik je wat meer heb kunnen vertellen over deze prachtige bestemming. Ook zal je nog wat meer info kunnen vinden op de website van het VVV in Alvor.

 

What to do in Alvor

De Portugese vlag in de haven van Alvor.

What to do in Alvor

De haven, de plek vanwaar je kan gaan scuba-diven.

What to do in Alvor

Een ander deel van Alvor, bekeken vanaf het balkon.

What to do in Alvor

Het uitzicht vanaf het balkon over de kleine haven!

De foto’s zijn gemaakt door Henk van Rookhuijzen en Nick van Rookhuijzen.

30

3 comments on "What to do in Alvor"

 1. Pingback: Liebster Award

 2. Pingback: Kaap Sint Vincent: het einde van de wereld

 3. Gill Sinke on

  Hallo Nick,
  Wij gaan dit jaar voor het eerst naar Alvor en ben dus erg blij met jouw informatie en mooie foto’s van Alvor.
  Helaas kan ik nergens vinden of het lopen naar het centrum en haven van Alvor erg steil is.
  Wij hebben een appartement in de Alvor club en hoe ik ook zoek kom er helaas niet achter.
  Kan jij me misschien helpen?
  Nog maals bedankt voor de informatie
  hartelijke groeten
  Gill

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.