Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Ik vond dat het maar weer eens tijd werd voor een nieuwe Vergane Glorie blog. Nu ik zelf een paar verlaten objecten heb mogen bekijken en fotograferen, komen deze blogposts alleen nog maar voor als ik zelf de foto’s heb gemaakt. Zoals jullie misschien weten (of gelezen hebben) ben ik vorige week een lang weekend naar Poznan geweest. Door van te voren alvast uit te zoeken wat er te zien en te doen was en contact te hebben met de VVV in Poznan werd ik gewezen op de Vesting Poznan (Twierdza Poznań in het Pools). Aangezien ik nogal een WO2 freak ben, moest ik dit dus even gaan uitzoeken. Toen ik in Poznan was heb ik Fort Gröber kunnen bezoeken. Geniet van deze blog Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan.

Een lang weekend naar Poznan

Fort III van Vesting Poznan. Fort Gröber.

Vesting Poznan
De naam zegt het natuurlijk al, het gaat hier om de vesting die in en om de stad Poznan heen gebouwd is. De opdracht voor de bouw van deze vesting werd gegeven door Karl Wilhelm Georg von Grolman. Hij was de opperbevelhebber van het Pruisische leger van 1815 tot 1819. Hij gaf deze opdracht omdat men bang was dat de Polen in opstand zouden komen tegen de Pruisische overheersing in die tijd. Ondanks dat hij de opdracht gaf tijdens die periode is pas rond 1829 daadwerkelijk met de bouw begonnen, nadat koning Frederik Willem III toestemming had gegeven. De vesting bestond in totaal uit 18 forten en 1 citadel. De laatst genoemde was het eerste fort dat werd gebouwd en ook het ‘hoofdfort’ van de gehele vesting, Fort Winiary genaamd. De naam stamt af van de heuvel waar het fort op gebouwd is. Het laatste fort werd omstreeks 1890 afgerond en het hele complex van de vesting was toen compleet.

De Tweede Wereld Oorlog
Een groot deel van de vesting is tijdens WO2 geheel verwoest door de oprukkende Russen. Ondanks dat de Duitsers de stad Poznan (Posen in het Duits) veroverd hadden, kreeg de vesting een hele andere functie dan dat het daadwerkelijk had. In een aantal forten werden fabrieken opgezet voor bijvoorbeeld tanks en vliegtuigen, andere forten dienden als munitieopslag en er heeft zelfs een fort als concentratiekamp gediend. De Duitsers hadden dan ook nooit verwacht dat zij, in het jaar 1945 de vesting echt voor hun verdediging moesten gaan gebruiken. Toen operatie Barbarossa in Rusland mislukte, keerde het tij en konden de Russen oprukken richting Duitsland. Dit ging razendsnel en de Duitsers trokken zich steeds verder terug. In januari 1945 werd de stad Poznan uitgeroepen tot een vestingsstad en het was dan ook de bedoeling dat het de Russen had moeten tegenhouden. Op het moment dat de Russen aanvielen werd de vesting bemand door +/- 50.000 soldaten. Op het moment van de aanval door de Russen was generalmajor Ernst Mattern de vestingscommandant, maar hij werd al snel vervangen door generalmajor Ersnt Gonell. Dit had te maken met het feit dat op de eerste dag van de aanval er al 2 forten verloren waren gegaan. De nieuwe vestingscommandant was een fanatieke nazi en maakte ook duidelijk dat niemand zich over mocht geven. Hij ging er ook vanuit dat hij uiteindelijk weer zou worden geholpen door zogenaamde Duitse troepen die Hitler hem beloofd had. Tijdens de laatste dagen van deze ‘belegering’ werd het hem ook duidelijk dat er geen hulp zou komen. Op dat moment pleegde hij zelfmoord en werd generalmajor Ernst Mattern weer vestingscommandant. Hij besloot om zich, met zijn resterende troepen over te geven aan de Russen. Dit gebeurde op 23 februari 1945, een maand nadat de Russen de aanval in hadden gezet. Er zijn op dat moment ook vele forten verloren gegaan, aangezien de russen veel forten op lieten blazen. Mocht je hier meer over willen weten, klik dan hier.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Fort Gröber, gezien vanaf de voorkant.

Fort III (Fort Gröber)
Je zal je wel afvragen, waarom ben ik bij Fort III geweest en niet ergens anders. Dat heeft er mee te maken dat Fort III ofterwijl Fort Gröber één van de weinige geheel intacte forten is die nog rondom Poznan te vinden is, waar niks mee gedaan wordt. Veel forten worden tegenwoordig voor andere doeleinden gebruikt, terwijl dit fort speciaal wordt gebruikt voor het herbeleven van de Tweede Wereld Oorlog en hoe het leven er aan toe ging in het fort. Er zijn bepaalde plekken in het fort waar verhalen worden verteld over het leven in een fort, waar je nog soldaten in originele kledij vind, waar oude wapens liggen en waar soms toneelstukken worden opgevoerd en dat allemaal over en van de Tweede Wereld Oorlog. Daarnaast kan je ook nog de dierentuin van Poznan bezoeken, omdat deze dierentuin om het fort heen is gebouwd. Mocht je ooit een keer in Poznan zijn en gek zijn op geschiedenis en/of WO2. Bezoek dan zeker één van deze forten, het is het zeker waard.

Hieronder nog wat meer foto’s.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Uitzicht op de oude ‘grachten’.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

De verdiepingen zijn er niet meer, maar dit waren de slaapruimtes.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Je komt hier en daar nog wat tegen.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Lege flessen

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

De oude opslagruimtes voor voedsel, kleding en munitie.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

De lange brede gangen die door het gehele fort heenlopen.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Op deze plekken stond het vroegere artillerie of luchtafweer materiaal.

Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Hoe verder je kijkt, hoe groener het word. Grootste gedeelte van het fort ligt onder de grond.

Wie is er wel eens in één van de forten van Vesting Poznan geweest?

40

4 comments on "Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan"

  1. Super mooie locatie! Perfect voor Urbex fotografie ;)

  2. Mooie foto’s! Je weet de sfeer echt perfect vast te leggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.