Noorwegen in een notendop

Het is en blijft altijd leuk om door fotoalbums te bladeren. Zoals ik al schreef in mijn blog over de Svartedalen in Zweden, zou ik ook nog blogs over mijn reizen naar Noorwegen en Finland schrijven. Noorwegen ben ik vaak geweest, maar dan eigenlijk alleen in de omgeving van Oslo en Moss (ligt praktisch naast elkaar) en vanuit daar reisden we dan door naar Zweden. Maar in de zomervakantie van het jaar 2000 heb ik met mijn ouders en broertje een ‘bungalow rondreis’ door Noorwegen gemaakt. Dit was natuurlijk heel wat anders, dan wat ik altijd gewend was in Zweden. Rondreizen in de auto of camper en dan de tent opzetten. Dit keer was het anders. Het werd een rondreis door waarbij mooie plaatsen en natuurparken bezocht werden. Kortom, Noorwegen in een notendop.
Net zoals elke vakantie naar Scandinavië gingen we per boot naar de landen in het noorden. Vaak vanuit Frederikshavn in Denemarken, maar ditmaal gingen we vanuit Kiel in Duitsland naar de stad Göteborg in Zweden. Zweden? Je ging toch naar Noorwegen. Ja, dat klopt. Dit keer draaiden we het gewoon even om. Ik gok dat het te maken heeft met de overtochten, de data en de prijzen. Anyway, vanuit Nederland zijn we richting Kiel gereden. In Kiel vertrokken we op 11 juli 2000 met de Stena Germanica van Stena Line naar Göteborg in Zweden. Bij aankomst in Göteborg begon onze vakantie nog neit eens, deze begon pas op het moment dat wij de grens met Noorwegen zouden passeren. (Net zoals mijn andere post over Scandinavië worden hier foto’s gebruikt die oud zijn en soms onscherp, wat wazig of te pixelachtig.)
Noorwegen in een notendop

De Stena Germanica en uitzicht.

Noorwegen in een notendop

Onze rondreis door Noorwegen. Begonnen in Oslo en dan tegen de klok in een rondje gereden door Noorwegen en vanuit Oslo weer terug naar Denemarken.

Van Kiel-Göteborg naar Lillehammer

Deze stad is al een aantal eeuwen oud. Men beweert dat hier rond de ijstijd al mensen woonden, dat hier is rond 1150 een houten kerkje (staafkerk van Garmo) gebouwd. Rond het jaar 1800 was het een grote handelsstad voor Noorwegen geweest en in 1925 is hier de kaasschaaf uitgevonden. Lillehammer en omgeving was onze eerste bestemming vanaf het moment dat we de grens met Noorwegen overreden. Ik denk dat dit ook de langste route is geweest die we toen gereden hebben. Via Oslo en Hamar zijn we in Lillehammer terechtgekomen. We zijn hier één dagje gebleven en hebben toen in de buurt een wandeling gemaakt (dat deden we heel vaak in Scandinavië). Je hebt veel verschillende landschappen in de omgeving. Je hebt grote beboste gebieden, maar ook een soort van kale toendra landschappen met wat rotsen.
Noorwegen in een notendop

Het landschap nabij Lillehammer.

Noorwegen in een notendop

Een leuke familiefoto gemaakt door mijn vader met mijzelf (l), mijn moeder (m) en mijn broertje (r).

Van Lillehammer naar Beitostølen

Beitostølen is een typisch Noors wintersportdorp. ’s Winters kan je er skiën, ’s Zomers kan je er enorme lange wandelingen maken, wat je geweldige uitzichten geeft. Het mooie aan de landschappen die je hier ziet is dat er middenin de zomer ook nog gewoon sneeuw ligt op de bergtoppen en dat je er dus makkelijk een sneeuwballengevecht kan houden (wat dus ook gebeurt is). We hebben deze stad bereikt door vanuit Lillehammer de E6 en andere provinciale wegen te volgen die ons andere steden als Dokka en Fagernes brachten.
Noorwegen in een notendop

Wat je ook vaak in de Alpen ziet, kom je hier ook tegen. Loslopende koeien, je weet nooit wanneer je ze tegenkomt.

Noorwegen in een notendop

Het uitzicht bij één van de vele meren in Noorwegen.

Van Beitostølen naar Voss

Vanuit Beitostølen, waar we ook maar één dag zijn verbleven, gingen we weer op weg. Ditmaal zouden we stoppen in de stad Voss en zouden hier dan ook een paar dagen verblijven. Via de stad Geilo, moesten we door de Hardangvidda (een natuurreservaat), richting het dorpje Brimnes. Hier zouden we met een pontje de oversteek maken naar Bruravik en vanuit dat dorpje zouden we doorrijden naar Voss. We zaten hier in een bungalow aan een groot meer, waar we lekker konden zwemmen, kanoën en genieten van de omgeving. Ook hier hebben we natuurlijk weer veel gewandeld, voornamelijk in het natuurreservaat.
Noorwegen in een notendop

Hardangvidda

Noorwegen in een notendop

Onderweg naar Hardangvidda kwamen we deze waterval tegen. Dit is een trekpleister langs de weg, waar vele toeristen even stoppen. (de naam weet ik er niet van).

Noorwegen in een notendop

En ja, kanoën. Iets wat we elke vakantie in Scandinavië wel deden. Dit ben ik (linksachter) met mijn vader en mijn broertje.

Van Voss naar Hovden

Na een aantal dagen was het dan weer zover. We vertrokken vanuit Voss richting de stad Hovden. Dit was eigenlijk een ritje van een paar uur en we waren er dan ook zo. We moesten natuurlijk weer via Brimnes-Bruravik en langs de Hardangvidda. Maar hier hadden we al het één en ander van gezien, dus mijn vader heeft gewoon doorgereden zodat mijn broertje en ik daarna weer geheel los konden met onszelf vermaken. (Kanoën, voetballen, skelteren, enz.) Ook in Hovden zijn we gaan wandelen en gelukkig waren mijn broertje en ik hier goed op voorbereid door mijn ouders. Goede schoenen, zonnebril, fleecejack of een regenjack en een broek met afritsbare pijpen. Wij konden er elke keer weer tegenaan en we vonden het ook altijd erg leuk. Tijdens pauzes bij kleine riviertjes, altijd samen miet mijn vader een dam bouwen. Vele riviertjes zijn van richting veranderd door de familie van Rookhuijzen.
Noorwegen in een notendop

Omgeving van Hovden

Noorwegen in een notendop

Het bouwen van dammetjes.

Noorwegen in een notendop

Noorwegen in een notendop

Het bouwen van dammetjes.

Noorwegen in een notendop

Een familiefoto, die na elke wandeling even gemaakt werd. mijn broertje (l), mijn ouders en moi (r).

Van Hovden-Oslo naar Frederikshavn

Vanuit Hovden zijn we op de één-na-laatste dag vertrokken om op tijd in Oslo aan te komen. We hadden de nachtboot vanuit Oslo naar Frederikshavn in Denemarken. Ditmaal hadden we de Stena Saga van Stena Line. We zouden de volgende ochtend om 08:00 aankomen in Denemarken en ik gok, als ik even denk aan mijn vaders rijstijl, dat we die avond wel thuis zullen zijn geweest. Ik hoop dat jullie een beetje hebben kunnen genieten van een aantal foto’s. Zoals ik al zei, ze zijn helaas niet allemaal even mooi, even scherp of perfect. Maar het geeft wel een beeld. Ik hoop gewoon ooit daar zelf weer is te zijn en dan zelf mooie foto’s te kunnen maken en deze te kunnen verwerken in een blog over mijn eigen rondreis met mijn eigen gezin. Wie heeft er ooit een rondreis door één van de Scandinavische landen gemaakt?
Noorwegen in een notendop

Ons schip op de terugreis. De Stena Saga.

Noorwegen in een notendop

De zonsondergang bij vertrek vanuit Oslo met de Stena Saga.

00

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.