Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld

Ergens in het zuiden, heel ver weg (valt wel mee hoor) ligt Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld. Althans, dat dacht men heel lang geleden dat daar het einde was. Sinds het moment dat er daadwerkelijk mensen begonnen te wonen, is het een heilige plek, dit hebben ze kunnen bevestigen doordat ze vele menhirs gevonden hebben. Men zag dit als het einde van de wereld, doordat het woongebied abrupt eindigde in een klif van 50 meter hoog en in de verre omgeving geen land meer te zien was. Ze zagen alleen nog maar water, water en nog eens water. De naam Kaap Sint Vincent, (Cabo de São Vicente is het Portugees) heeft het te danken aan een diaken die hier aan land is gebracht en ligt begraven. Zijn naam? Vincentius van Zaragoza, ofterwijl, Sint Vincent. Er werd een kleine kerk gebouwd bovenop zijn graf en volgens een Arabier waren er altijd raven in de buurt, die wacht hielden bij het graf. De kerk kreeg hierdoor de naam ‘Kerk van de Raven’ en het lichaam heeft hier gelegen tot 1173. Het werd toen door koning Afonso Henriques naar Lissabon gehaald, vergezeld door de vele raven.

Om het kerkje werd uiteindelijk een heel klooster gebouwd. Deze locatie werd alleen heel vaak geplunderd door Franse en Hollandse piraten en uiteindelijk door hen verwoest. Bovenop het oude klooster is men toen een fort gaan bouwen, dit gebeurde rond 1500. Dit fort heeft ook meerdere aanvallen moeten doorstaan totdat het in 1587 werd verwoest door Sir Francis Drake. Het was tot 1630 een grote ruïne, totdat koning Philips de Derde van Portugal besloot om het te herbouwen. Uiteindelijk werd dit fort geheel verwoest door de tsunami in het jaar 1755. Ook de zeevaartschool en de villa van Hendrik de Zeevaarder werden hierbij vernietigd. Naast de ruïnes van het fort vind je één van de bekendste vuurtorens van de wereld. De huidige vuurtoren staat er sinds 1905 en kan op een afstand van ongeveer 60 a 80 km te zien zijn. Dat is ook wel nodig op deze drukke vaarroute.

De kaap is één van de grootste trekpleisters in de Algarve en is heel makkelijk te bereiken vanuit het kleine dorpje Sagres, wat op een afstand van ongeveer 6 km te vinden is. Naast dat het een grote trekpleister is, is de kaap ook een plaats geweest van vele historische zeeslagen. De bekendste zeeslag is die van ‘Commodore Nelson’, hij versloeg hij een grote Spaanse vloot, zonder zelf maar één schip te verliezen. In totaal zijn er 9 zeeslagen bij de Kaap geweest, ook daarom is het een bekende plaats. De kaap is dus bekend om zijn zeeslagen, zijn historie, maar ik vergeet nog één ding. Je hebt hier namelijk ook prachtige uitzichten over zee, met daarbij soms prachtige zonsondergangen. Het is het zeker een keer waard om deze plek te bezoeken, net als het dorpje Alvor in Portugal.

Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld

Onderweg naar het fort bij Kaap Sint Vincent.

Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld

Het oude kerkje in het fort bij Kaap Sint Vincent.

Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld

Hier gaat het natuurlijk om. Het uitzicht bij Kaap Sint Vincent.

Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld

Nogmaals het uitzicht bij de Kaap.

70

7 comments on "Kaap Sint Vincent , het einde van de wereld"

  1. Jaaaa, daar ben ik ook ooit eens geweest toen ik klein was :) Super mooie foto’s zeg.

  2. Wij zijn hier ook een keer geweest toen we in de Algarve waren. Vond het vooral erg winderig. Grappig om nu ook de achtergrond verhalen te lezen wou dat ik dat toen had geweten.

  3. Ziet er prachtig uit, zeg! Weer een punt voor op mijn reis-Bucket-List! :)

  4. Zijn er dit jaar twee keer omheen gevaren met onze zeilboot was inderdaad winderig en koud was in
    September en oktober maar geweldig mooi, gaan volgend jaar weer langs de kaap richting Gibraltar.
    Kijk er nu al naar uit.
    .

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.