Een lang weekend naar Poznan

Het was weer zover. Ik mocht weer een keer op reis, ditmaal een lang weekend naar Poznan in Polen. Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop. Dat had te maken met het feit dat ik snel last krijg van mijn oren in het vliegtuig en dan een vreselijke, stekende hoofdpijn over hou (het hele weekend door). Maar wilde toch graag naar de stad (had er namelijk ook een bruiloft haha). Uiteindelijk toch de tickets maar geboekt via cheaptickets.nl. Helaas is de stad Poznan, in vergelijking met Krakow – waar ik eerder dit jaar geweest ben – niet erg makkelijk te bereiken met het vliegtuig. Je moet er zelfs voor overstappen. Op 2 mei was het dan zover. Vanaf Schiphol zouden we vliegen naar München en vanuit daar verder vliegen naar Poznan. Heen vlogen we dan ook met Lufthansa en raad eens? Geen hoofdpijn! Terugreis viel helaas beetje tegen. Vanuit Poznan vlogen we naar Warschau, waar we enige vertraging opliepen en vanuit Warschau vlogen we met LOT Polish Airlines door naar Schiphol. En ook hier, godzijdank, geen hoofdpijn. Ik kan je zeggen, ik zie nu al veel minder op tegen vliegen en dat is zeker te danken aan Lufthansa en LOT Polish Airlines.

Anyway, ik dwaal weer teveel af. Het gaat niet over mij, maar over Poznan. Mijn excuses!

Even een korte geschiedenis!
De stad Poznan is de oudste stad van Polen en stamt uit de 7e eeuw na Christus. Het werd bewoond door Germanen, Vandalen en Boergondiërs. Daarna vestigde de stam der Polanen zich in de regio rond Poznan. Je kan wel raden waar de naam vandaan komt. Uit deze stam is het hertogdom Polen ontstaan met Poznan als hoofdstad. In de 10e eeuw was Poznan één van de grootste handelscentra in de regio en hier werd de eerste Poolse kathedraal gebouwd. Uiteindelijk is de stad pas echt gaan groeien toen er vanaf de 12e eeuw veel Duitse kooplieden gingen wonen en werken. Eeuwenlang is Poznan dan ook geleid door de Duitse edelen en de Duitse Gilden. Pas rond de 16e eeuw kwamen de Poolse edelen en gilden aan de macht. Toch raakte de stad veel bevolking kwijt, niet alleen doordat de Duitsers vertrokken, maar ook door een aantal oorlogen waar Poznan zijn aandeel in heeft gehad. Uiteindelijk behoorde de stad toe tot Pruisen en kreeg het weer veel Duitstalige boeren en kooplieden als inwoners. De stad is tot de Tweede Wereld Oorlog vaak gewisseld van ‘eigenaar’. Dan behoorde het weer toe aan het graafschap Warschau, dan weer aan de Duitsers, dan weer aan de Polen, enz. enz. enz. Het verhaal over WO2 kennen we en zal daar weinig over uitweiden. Het enige wat er dan zo bijzonder is aan Poznan is dat het ‘bijna’ gehele oude centrum en een groot deel van de stad zelf tijdens de oorlog is verwoest vanwege de hevige gevechten. Na de oorlog is heeft men geprobeerd alles weer in oude stijl op te bouwen en dit is ook niet te zien als je het niet zou weten.

Ik heb helaas niet alles kunnen zien, bezoeken en kunnen fotograferen. Maar de foto’s die ik heb, zijn zeker de moeite waard!

Een lang weekend naar Poznan

Ons vliegtuig vanaf schiphol!

Een lang weekend naar Poznan

Panorama beeld van de oude markt!

Een lang weekend naar Poznan

De versieringen op de huisjes zijn erg bijzonder en kom je niet snel ergens anders tegen.

Een lang weekend naar Poznan

Check de versieringen ;)
Een lang weekend naar Poznan

Een klein souvenirmarktje!

Een lang weekend naar Poznan

Het stadhuis van Poznan. Op het moment dat wij er waren was het een feestdag.

Een lang weekend naar Poznan

Bij het stadhuis werd op deze feestdag ‘Constitution day’ de Poolse grondwet voorgelezen.

Een lang weekend naar Poznan

Vanaf de oude markt liepen we een leuk steegje in en zagen voor een de Fara Kerk.

Een lang weekend naar Poznan

Fara!

Een lang weekend naar Poznan

De binnenkant :)

Een lang weekend naar Poznan

Soort van koepel ;)!

Een lang weekend naar Poznan

:)

Een lang weekend naar Poznan

Het plafond!

Een lang weekend naar Poznan

Een panorama beeld van de kerk!

Vesting Poznan
Rondom Poznan vind je echt een groot aantal bunkers en forten. Sommige zijn prachtig gerenoveerd en hersteld, terwijl andere forten zijn opgeruimd , maar wel Vergane Glorie! Je raadt hem misschien al, ik heb één van deze forten bezocht. Fort Gröber is een fort wat midden in de nieuwe dierentuin van Poznan staat, nouja… Ze hebben de dierentuin eromheen gebouwd. Dit fort is helaas niet gerestaureerd en word verder ook niet meer gebruikt. Het enige wat je er kan doen is wandelen, foto’s maken en luisteren naar verhalen van Polen die zich als soldaat verkleed hebben en er een paar weken wonen (op de ouderwetse manier). Zoals ik al zei, dit is in mijn ogen Vergane Glorie. er zal dus nog een blog verschijnen over dit fort, maar hieronder even een foto… Zodat je weet waar ik het over heb.

Een lang weekend naar Poznan

Fort III van Vesting Poznan. Fort Gröber.

Constitution Day
Deze feestdag in Polen word op 3 mei gevierd. Deze dag geldt als de dag dat Polen een grondwet kreeg en dit moet dan ook goed gevierd worden. Bij het stadhuis word de grondwet voorgelezen, overal hangen Poolse vlaggen uit en er worden militaire parades gehouden. Wij kwamen zo’n parade tegen voordat ze gingen lopen.

Een lang weekend naar Poznan

Een ‘militaire’ parade.

120

12 comments on "Een lang weekend naar Poznan"

 1. Mooie foto’s weer nick!

 2. Bart Krist on

  Mooie Blog kerel! en blij om te horen dat je geen hoofdpijn had ;)

  Maarrem… wat je over de tweede wereldoorlog zegt in de historie is niet helmaal: 90% van het oude centrum, en 50% in totaal van de stad werd ernstig beschadigd, maar de stad werd zeker niet geheel verwoest. Die “eer” viel ten beurt aan Warschau…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Poznan_(1945)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_destruction_of_Warsaw

 3. Hele gave foto’s. Wel wat vergelijkenissen met Krakau als ik het zo bekijk!

 4. Dank je voor de mooie fotoreportage :)

  De foto`s van stare rynek zijn schitterend, het gemeentehuis waar mijn vrouw en ik getrouwd zijn staat er ook prachtig op.
  Mocht je nog eens in Poznan komen, bezoek dan eens het citadel en de kerk van het bisdom aan de Wisla.

  O ja, vanaf juni kan je rechtstreeks vanaf Eindhoven naar Poznan vliegen via wizzair.com.

  • Jij bedankt voor je leuke reactie en je complimenten :)! Poznan staat zeker nog een keer op de planning, dus ik zal de in mijn achterhoofd houden.

   En ja, ik hoorde het toevallig vorige maand ook van de rechtstreekse vlucht, altijd handig voor de volgende keer!

 5. Pingback: Aparte Citytrip: Poznan ‹ Kirsten SpoorenKirsten Spooren

 6. Prachtige foto’s weer, zo mooi al die kleuren en oudheid! Volgende keer ga ik mee!

 7. Pingback: Vergane Glorie: Fort Gröber in Poznan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.