Alvor, een vissersdorpje in de Algarve of meer?

Als ik praat over Alvor, dan praat ik over een klein, pittoresk vissersdorpje in het zuiden van de Algarve. Net als Alvor liggen er langs de zuidkust van Portugal meer van dit soort kleine dorpjes. Deze dorpjes vallen onder de gemeente Portimão en deze stad valt weer onder het district Faro. Deze indeling heeft het al sinds de middeleeuwen, toen Portugal nog een koninkrijk was. Maar hoe interessant de geschiedenis van Portugal ook is, ik ga het nu toch echt alleen hebben over Alvor en daarvoor ga ik ruim 1700 jaar terug in de tijd. Mijn vraag? Is Alvor, een vissersdorpje in de Algarve of meer?
Alvor, een vissersdorpje in de Algarve of meer?

De ‘natuurlijke’ haven van Alvor. Hier is het allemaal om begonnen. ©Joao Alves

In het jaar 436 werd het dorpje gesticht door de Carthagers onder de naam ‘Portus Hannibalis’, vernoemd naar de generaal Hannibal Barkus. De monding, waaraan het dorpje gesticht werd, is in die tijd eeuwenlang een veilige haven geweest voor Grieken, Carthagers en uiteindelijk ook de Romeinen. Totdat in het jaar 711 de Arabische Infriquiya (de Moren) de plaats in hun bezit namen en de naam veranderden in ‘Albur’, De Moren namen een hoog ontwikkelde beschaving met zich mee, wat ervoor zorgde dat het dorpje met zijn omgeving opbloeide tot een klein handelsdorp. Het dorp groeide door de eeuwen heen, het kreeg zelfs een kasteel en had rond het jaar 1180 bijna 7000 inwoners. Helaas was toen de tijd gekomen met de kruistochten en uiteindelijk werd geheel Albur met de grond gelijk gemaakt tijdens de Tweede Kruistocht en alle inwoners werden op brute wijze vermoord. Ondanks deze gebeurtenis was dit niet het einde van de Moren, dit gebeurde pas in het jaar 1240. Ondertussen was de naam van het dorp veranderd in Alvor en In dat jaar werd Alvor definitief veroverd door koning Sancho II van Portugal. Het dorpje bloeide na deze herovering weer op, maar het zal nooit meer opbloeien zoals het deed tijdens de heerschappij van de Moren. Door de eeuwen heen groeide het dorpje gestaag, het fort werd herbouwd in het jaar 1300 en deed bijna 500 jaar dienst als kustverdediging totdat het in 1755 werd vernietigd. In het jaar 1495 werd Portugal opgeschrikt door het overlijden van koning João II. Deze overleed in het paleis van Álvaro de Ataíde in Alvor wegens ziekte. Door de eeuwen heen is het meerdere malen bezocht door andere koningen, dit had mede te maken met het overlijden van João II en alle koningen wilde hun respect tonen. Er werden kerken gebouwd de toekomst zag er weer rooskleurig uit, tot de dag van 1 november 1755. Door een aardbeving in de omgeving ontstond er een tsunami in de naast gelegen rivier, die ervoor zorgde dat een groot gedeelte van het oude centrum weggevaagd werd. Hieronder vielen ook het oude kasteel, een kapel en de Facho toren. Ondanks dat er door de kleine tsunami en de aardbeving maar één dode was, verlieten toch meer dan 1000 inwoners het dorp. Sindsdien heeft Alvor rond de 6000 inwoners, al had dit misschien wel veel meer kunnen zijn.
Alvor, een vissersdorpje in de Algarve of meer?

Eén van de kerken van Alvor, samen met de Facho toren. Prachtig toch? ©K.K. Marais

Al met al denk ik dat je nu wel kan concluderen dat Alvor veel meer is (geweest) dan een klein vissersdorpje. Op het moment heeft het vele restaurants en is het natuurlijk een toeristische trekpleister (Een what to do blog komt er nog aan.) Maar buiten dat alles blijft het een dorp met een enorme lange geschiedenis door de eeuwen heen en dat maakt het wel tot een bijzonder iets. Wat denken jullie?

Uitgelichte foto: Nigel Wade
Foto haven: Joao Alves
Foto kerk: K.K. Marais

20

2 comments on "Alvor, een vissersdorpje in de Algarve of meer?"

  1. Pingback: What to do in Alvor

  2. FRANS MEULENDIJKS on

    EEN GOED BERICHT, WAT IS EEN AANRADER IN DIT GEDEELTE VAN PORTUGAL
    iK HOU VAN GOED ETEN EN DRINKEN.eN BEN GEINTERESEERD IN VIS
    HOOFDZAAK KABELJOUW EN PALING. ALSMEDE POOT AAL VOOR TE KWEKEN.
    EN DIE WORD HIER GEVANGEN .

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.